Logo Van Harte Petersen

Praktische adviezen bij sollicitaties (I)

Wat moet het moeilijk zijn om optimistisch te blijven in je zoektocht naar een nieuwe functie! Daar sta je dan, met al je kwaliteiten en ervaring. Je WEET dat je precies past op die felbegeerde baan waarop je zojuist solliciteerde. Maar daar is-ie alweer, de volgende afwijzing… Wanhoop niet, jouw tijd komt nog wel! Wanneer? Dat hangt af van je persoonlijke wensen, de manier waarop je jezelf presenteert, de match tussen jou en de vacature en tja, misschien ook van sommige aspecten die je niet helemaal kan beïnvloeden. Belangrijk is dat je al je pijlen richt op de aspecten waarop je WEL invloed kan uitoefenen!

In de huidige banenmarkt is het heel moeilijk om een switch te maken. De grootste kans om aan de slag te komen heb je als je solliciteert op posities waarop je naadloos aansluit. Dit kan betekenen dat je op dit moment niet je droombaan gaat vinden. Belangrijk is dus om een ruim toekomstperspectief te hanteren. NU wil je een passende baan.

Daarnaast kun je, als je eenmaal deze baan hebt verworven, werken aan je baan voor de toekomst. Denk na waar je over 2 tot 5 jaar zou willen staan. Naast je huidige baan kun je dan door middel van studie of training gaan werken aan die droombaan in de toekomst.

Probeer bij het lezen van vacatures te visualiseren wat ze precies vragen. Heb je een interessante vacature gevonden? Onderzoek dan of je iemand binnen die organisatie kent, die je kan inpraten over achtergronden. Leg contact en verzamel alle informatie die je nodig hebt over de cultuur, de producten of diensten, het type leiderschap, huidige activiteiten etc. Maak in je sollicitatiebrief duidelijk wie je bent, wat je precies hebt gedaan in eerdere functies, welke concrete resultaten je daarin geboekt hebt en wat je onderscheidende kwaliteiten zijn ten opzichte van anderen. Leg relevante relaties tussen jouw kwaliteiten/ competenties en de informatie/functie-eisen van de organisatie. Waak ervoor om je CV te herhalen in je brief, maar ‘vertaal’ de informatie uit je CV in de taal die gebruikt wordt in de vacature.

Uiteraard moet je sollicitatiebrief gestructureerd en foutloos zijn. Daarnaast moet de brief plezierig zijn om te lezen maar ook concreet en beknopt (max 1 A4). Sprak je met iemand uit de organisatie? Noem dan diens naam. Vergeet vooral niet om je motivatie voor deze specifieke organisatie en functie over te brengen. Maak je brief persoonlijk zonder te informeel te worden: houd altijd de cultuur van de organisatie en de wijze waarop de organisatie zich presenteert op hun site en in de vacature in je achterhoofd. Het allerbelangrijkste: wees eerlijk en authentiek!

Home | Log in | powered by WordPress | ©Van Harte Petersen